Dorothy Lies

A Dorothy Lies zenekar története egészen 1997 februárjáig nyúlik vissza, de talán még régebbre is. (Már ha valakinek a Space Monkey név mond valamit…) Ez évben alakult ugyanis meg a Ted’s Village névre hallgató tisztán California Punk stílust képviselő zenekar Szombathelyen három jó barát, az énekes/gitáros Szijj Sándor, a basszusgitáros Kusztor Gergely (Blues Jam, ex-Sipőcz Rock Band) és a dobos Punger Péter személyében. A zenekar helyi szinten jelentős sikereket könyvelhetett el, sok fesztiválon megfordult, valamint három, szerzői kiadásban megjelentetett albumot hagyott hátra az utókornak, melyeken összesen 12 dalt rögzítettek.

 

0,65 – 1998

Delirium – 2002

Radio 03 – 2003

 

A zenekar 2007-ben formálódott át. Punger Pétert a doboknál Horváth Ottó (Creeping Death, ex-Long Road) váltotta fel, valamint a háromtagú formáció négytagúra bővült egy szólógitáros, Gyurácz Zoltán (Voiceless, ex-Sipőcz Rock Band) személyében, és innentől kezdődött el az a folyamat, ami a zenekar névváltozásához is elvezetett végül.

 

A zenekar az eltelt négy évet jórészt a próbateremben töltötte, kevés fellépéssel. Ám ez idő alatt a hangzásvilág elkezdett átformálódni, a tagok elkezdtek összeszokni, és elkezdett kialakulni az a stílus, amelyet a zenekar most képvisel. Ennek a folyamatnak a hatását érezni lehetett mind a zenén, mind a tagokon, célszerűvé vált tehát a zenekar nevének megváltoztatása is. Az új név – hosszas vívódás után – a kicsit könnyebben megjegyezhető, érhetőbb hangzású Dorothy Lies (Dorothy hazudik) lett. A stílust nehéz lenne kategorizálni, de talán a dallamos Califorina-Punk Rock áll a legközelebb az igazsághoz, bár az új albumon nem csak ez a stílus található meg.

 

Tavaly kapott a zenekar új lendületet, amikor végre stúdióba vonultak és ezzel a felállással felvették a frissen átkeresztelt zenekar első albumát. Az új, 2011-es album UltraSonic névre hallgat, és a zenekar az utóbbi pár évben írt dalai közül tartalmaz 12 darabot, melyek közt megtalálható a még klasszikus pörgős punk daltól kezdve a dallomos pop-rock dalokon és a kemény, már-már metálos dalokon keresztül a klasszikus rockos hangzás is.

 

2012. decemberétől, Gyurácz Zoltán távozása után, a zenekar trióban folytatja tovább útját.

A dalok szövegét az énekes-gitáros Szijj Sándor írja angol nyelven, aminek több oka is van. Sanyinak ez a nyelv egyszerűbb módja az önkifejezésnek és többnyire tényleg komoly, többrétegű szövegeket ír. Másrészt, egyre több embernek nem okoz nehézséget ez a nyelv és sokan értik és éneklik a refréneket a koncerteken. Harmadrészt pedig ez a nyelv a műfaj eredeti nyelve, ezen hangzik a stílus jól.

 

 

A zenekar jelenlegi felállása:

Szijj Sándor

Horváth Ottó

Kusztor Gergely